Vid cancerkongressen ESMO 2014 presenterades resultaten från två olika studier som kan ge vägledning för hur man hanterar cancer under graviditet. Man har varit väldigt restriktiv med olika cancerbehandlingar då riskerna för barnet har ansetts som väldigt stora.
En studie följde upp 38 barn som exponerats för cytostatika under fostertiden och dessa jämfördes med lika många barn som inte utsatts för läkemedlen. Barnen undersöktes när de var nästan två år gamla och inga tecken på störningar i mental utveckling sågs. Även barnens hjärtan som kontrollerades visade sig vara normala.
– När kemoterapi används efter den första trimestern kan vi inte se några störningar hos barnen, säger Frederic Amant som ledde undersökningen, i ett pressmeddelande.
Han menar också att rädslan för att skada barnet inte bör leda till att graviditeter avbryts eller att moderns cancerbehandlingar skjuts upp. Forskarna anser att fler och längre studier bör göras som mer detaljerat kontrollerar specifika behandlingar.
En annan studie som presenterades samtidigt undersökte 16 barn som blivit exponerade för strålbehandling under graviditeten. Studien sägs vara den första som undersökt långtidseffekter av strålbehandling under fosterstadiet. Vid uppföljningen var barnen allt från 1,5 till 9,5 år. Inte heller här syntes störningar i neuropsykologiskt beteende eller några andra hälsoeffekter.
Ett barn hade en svårare mental störning men i detta fall ansåg forskarna att det fanns andra graviditetsrelaterade komplikationen som varit orsak.
I en kommentar till studien menar Dr Fedro Alessandro Peccatori att radioterapi tidigare setts som kontraindicerat under graviditet men att det kan komma att ändras bland annat på grund av dagens nya teknik. Försiktighet gäller dock fortfarande.