I och med att apoteksmarknaden omreglerats och nya apotek etablerats har önskan om en svensk GPP hörts från flera håll. På initiativ av Andreas Furängen, vd för Apotekarsocieteten, har ett första steg mot en svensk GPP nu tagits. Tillsammans med representanter från bland annat Läkemedelsverket, Socialstyrelsen och branschorganisationen Sveriges Apoteksförening hoppas han kunna formulera ett gemensamt dokument.
Den 7 april ska gruppen ha sitt första möte och diskutera målsättningar och förutsättningar.
– Det finns en massa lagar och regler att följa men det är också viktigt att se vad dessa innebär i praktiken, speciellt i en ny bransch. Det gäller att sätta en svensk standard för farmacevter och apoteksverksamhet, säger Andreas Furängen.
Tanken med branschriktlinjerna är att skapa ett dokument över vad som förväntas av farmacevter och apoteksverksamhet, något som läkemedelsansvariga på apoteken kan använda som stöd i det dagliga kvalitetsarbetet. Som grund för arbetet kommer den internationella varianten av GPP som formulerats av International Pharmaceutical Federation, FIP i början av 90-talet att ligga.
Att branschen finns representerad i ett sådant arbete är självklart menar Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.
– Vi som branschrepresentanter kommer naturligtvis att ta ett stort ansvar i frågan och ser positivt på initiativet, säger han.
Även från Läkemedelsverket tycker man att det är bra att det kommit initiativ till gemensamma riktlinjer för apotekspersonal.
– Initialt när en ny bransch tar form är det många frågor som ska lösas och jag tror att det är bra med ett forum för kvalitetsfrågor. I våra föreskrifter framgår att apoteken ska bedriva egenkontroll men anger inte i detalj hur en sådan ska vara utformad. Det är ett område där diskussioner mellan de olika apoteksaktörerna kan bidra till en hög och jämn kvalitet över hela apoteksväsendet, säger Gert Ragnarsson, direktör för Tillsyn och vetenskaplig information på Läkemedelsverket.
Han är en av dem som tillsammans med bland andra Astrid Kågedal internationell bevakare på Apoteket AB och Amadou Jallow, läkemedelsansvarig på Åhléns som kommer att vara med vid det första mötet. Om arbetet resulterar i ett dokument kommer det i sig inte innebära några stora förändringar i vardagen, i alla fall inte enligt Johan Wallér. Han tror att mycket av det som kommer att finnas i ett GPP-dokument är sådant som redan är verklighet och att implementeringen inte kommer att bli en stor utmaning.
– Jag tror vi kommer att märka att många av de saker vi tycker är viktiga redan görs ute på apoteken men vi behöver sätta ord på det. Sen kommer vi behöva marknadsföra det utåt så att det blir en självklarhet för de anställda.