20 myndigheter mot antibiotikaresistens

Att hela samhället måste samarbeta mot antibiotikaresistens är målsättningen i den nya gemensamma handlingsplanen från 20 myndigheter

31 mar 2015, kl 11:32
0

Det räcker inte att bara sjukvården och djurhållningen sätter in åtgärder för att bekämpa den ökande antibiotikaresistensen i miljön. Socialstyrelsen har tillsammans med Jordbruksverket arbetat fram en handlingsplan tillsammans med ett 20-tal myndigheter och organisationer som gemensamt och var för sig ska arbeta för att begränsa resistensproblematiken.

Arbetet har gjorts efter ett regeringsbeslut om att utarbeta en handlingsplan för ett samordnat arbete mot antibiotikaresistens och vårdrelaterade infektioner. Regeringsuppdraget överförs från Socialstyrelsen till Folkhälsomyndigheten den 1 juli 2015.

Bland alla åtgärder som beskrivs i handlingsplanen ingår allt från att påverka EUs lagstiftning som ska begränsa utsläpp av aktiva substanser vid läkemedelstillverkning i miljön. En annan fråga är att insamlingen av oanvända läkemedel måste ökas och kosmetikainnehåll behöver kontrolleras.

För djurhållning bör branschriktlinjer kontrolleras samt tillsynen och kvalitetssäkringen säkerställas.

Rapporten säger att är viktigt att regelbundet uppdatera behandlingsrekommendationer vid antibiotikaanvändning i sjukvården. Det behövs också en nationell och helst nordisk lista över antibiotika som är önskvärda men svåra att få tag på, samt bilda en samverkansgrupp för detta ändamål. Det är ett arbete som Läkemedelsverket ser som ett uppdrag enligt myndighetens pressmeddelande.

Handlingsplanen kommer nu att bli en del för arbetet med den svenska övergripande strategin mot antibiotikaresistens och vårdrelaterade infektioner som regeringen ska ta fram under året.

Förutom Socialstyrelsen och Jordbruksverket ingick följande myndigheter i arbetet:
Arbetsmiljöverket, eHälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Forskningsrådet Formas, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Havs- och vattenmyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg, Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket, Läkemedelsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Naturvårdsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Vetenskapsrådet och VINNOVA. Smittskyddsläkarföreningen och Länsveterinärföreningen har också medverkat i arbetet.