15 000 olagliga tabletter beslagtogs i Sverige
Foto: istock

15 000 olagliga tabletter beslagtogs i Sverige

Narkotikaklassade läkemedel och dopingmedel beslagtogs i en insats mot olaglig handel på nätet.

8 jun 2021, kl 15:17
0

Annons

I en internationell operation för att förhindra försäljning av olagliga läkemedel har Läkemedelsverket, Tullverket och Polisen beslagtagit omkring 15 000 tabletter i Sverige. Främst handlar det om narkotikaklassade läkemedel, dopingmedel, potenshöjande läkemedel, antibiotika och malarialäkemedel. (Klorokinläkemedel mot malaria lyftes tidigt i coronapandemin upp som en lovande behandling mot covid-19. Flera studier har därefter dock visat att de inte hade någon effekt.)

I insatsen, som kallas operation Pangea och globalt har samordnats av Interpol, deltog 92 länder. Målen är bland annat att få en bild av hur den olagliga handeln ser ut samt att förhindra att människor köper olagliga läkemedel.

– Att köpa och använda receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare innebär risk för att du får fel medicin, fel dos eller att behandlingseffekten uteblir. För att handla säkra och effektiva läkemedel på nätet är det viktigt att vända sig till godkända apotek, säger Eva-Lena Bergens, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Oidentifierat pulver

Förutom de läkemedel som tidigare har nämnts hittade Tullverket även flera kilo av oidentifierat pulver.

– Vi är mycket nöjda med resultatet av kontrolloperationen. Tullverket gjorde cirka 150 beslag där majoriteten av dessa beslag innehöll mindre mängder narkotikaklassade tabletter samt dopnings- och potensmedel, säger Rune Eriksson, ansvarig för operation Pangea på Tullverket.

Myndigheterna kommer nu att göra laboratorieanalyser och i de fall det behövs överlämna ärenden till rättsväsendet.

Polismyndigheten har även gått ut med information till internetleverantörer, webbhotell och domänägare om kunder som säljer illegala läkemedel.

Operation Pangea genomförs varje år

Interpol har gjort en preliminär sammanställning av Pangea som visar att den globala handeln har ökat både på webbplatser och sociala medier.

– Vi har i år sett tecken på att det är fler äldre personer som köper läkemedel på nätet än tidigare. Orsaken kan vara den snabba digitalisering som skett hos den här gruppen under pandemin, säger Eva-Lena Bergens.

Sammanställningen visar att handeln bland annat omfattade läkemedel och produkter mot covid-19. Detta syntes även under 2020 då över 30 000 felaktiga ansiktsmasker och andra produkter mot covid-19 beslagtogs i operation Pangea.

Operation Pangea startade 2008 och genomförs varje år. Syftet är att skydda folkhälsan samt att göra allmänheten medveten om vilka risker som finns med att köpa läkemedel från webbplatser som saknar rätt tillstånd.