Läkemedel med ranitidin dras tillfälligt in

Läkemedel med ranitidin dras tillfälligt in

Läkemedelsverket drar nu av försiktighetsskäl in magsyrahämmande läkemedel med ranitidin.

26 sep 2019, kl 12:35
0

Annons

Läkemedelsverket drar i dag in alla magsyrahämmande läkemedel med ranitidin som säljs på apotek och i dagligvaruhandel.

Som Läkemedelsvärlden nyligen rapporterade har låga halter av föroreningar med sannolikt cancerframkallande nitrosaminer upptäckts i vanliga magsyrahämmande läkemedel med den aktiva substansen ranitidin. Både den europeiska och den amerikanska läkemedelsmyndigheten har inlett undersökningar om bland annat vilka hälsorisker dessa föroreningar eventuellt kan medföra.

Nu meddelar Läkemedelsverket att läkemedlen med ranitidin ska dras in i väntan på undersökningsresultatet.

– Det är en ren försiktighetsåtgärd. Det finns inga akuta risker med att använda läkemedlen. Men det finns andra behandlingsalternativ och då anser vi att det är onödigt att använda dessa läkemedel innan eventuella risker har kartlagts, säger Lena Björk, direktör inom området tillsyn vid Läkemedelsverket.

Indragningen är ett nationellt beslut och Lena Björk känner inte till hur många andra länder som vidtagit samma åtgärd.

Ranitidin minskar saltsyraproduktionen i magen och används mot halsbränna och sura uppstötningar, men även mot bland annat inflammation i matstrupen och magsår. Läkemedlet säljs både under recept och receptfritt under en rad olika produktnamn.

Samtliga dessa produkter dras nu in, enligt Läkemedelsverkets beslut. Det betyder att de ska plockas bort från hyllorna både på apotek och i dagligvaruhandeln. En lista med de indragna läkemedlen finns på Läkemedelsverkets webbplats.

De företag som marknadsför de olika produkterna ansvarar för att genomföra indragningen och informera apotek och andra försäljningsställen om bland annat hur de indragna läkemedlen praktiskt ska hanteras. Det är även upp till företagen att besluta och informera om eventuell ekonomisk ersättning om kunder skulle vilja lämna tillbaka redan uthämtade läkemedel med ranitidin.

Läkemedelsverket framhåller att patienter som tar läkemedel med ranitidin inte ska avbryta behandlingen utan att först kontakta sin vårdgivare eller ett apotek. Om behandlingen avbryts hastigt kan symtomen komma tillbaka och en bakomliggande sjukdom förvärras.

En injektionslösning med ranitidin kommer att finnas kvar på marknaden i väntan på utredningen eftersom den är indicerad för vissa svårt sjuka patienter inom slutenvården där godkända alternativ saknas.