Kan ändrad behandlings-rutin rädda fler med sepsis?
Foto: Istock

Kan ändrad behandlings-rutin rädda fler med sepsis?

Svenska forskare deltar i en internationell studie om bästa sättet att antibiotikabehandla i intensivvården.

23 sep 2019, kl 06:00
0

I Sverige insjuknar omkring 40 000 personer om året i sepsis, ett livshotande tillstånd som innebär att kroppens inflammatoriska svar på en infektion skadar kroppens egna organ. Omkring en tiondel av dem avlider och i andra delar av världen är dödligheten ännu högre.

Nu medverkar forskare och patienter vid ett 70-tal sjukhus runt om i världen – bland annat i Sverige – i en klinisk fas III-studie för att optimera antibiotikabehandlingen vid sepsis och rädda fler liv. I den öppna, randomiserade studien ska forskarna jämföra två metoder att ge patienterna betalaktamantibiotika. Syftet är att se om förlängd tid med hög läkemedelskoncentration i blodet leder till bättre överlevnad.

Studien kallas Bling III (Bling=Beta-lactam infusion group) och ska rekrytera sammanlagt 7 000 svårt sjuka patienter.

– I sitt upplägg är det en ganska enkel och pragmatisk studie. Vi ger samma läkemedel och samma dos, men administrationssättet skiljer sig åt mellan patienterna, säger Fredrik Sjövall som koordinerar den svenska delen av studien i ett pressmeddelande.

Fredrik Sjövall är forskare vid Lunds universitet och intensivvårdsöverläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö, som nu har inkluderat sina första patienter i studien.

Påverkas mortaliteten?

De betalaktamantibiotika som ges är antingen meropenem eller en kombination av piperacillin och tazobactam. Dagens standardbehandling är att ge läkemedlet med injektioner ett antal gånger över dygnet. Denna metod ska i studien jämföras med att i stället inleda med en hög injektionsdos (en så kallad bolusinjektion) och sedan fortsätta med kontinuerlig infusion för att hålla en jämnare koncentration av antibiotika i blodet.

Patienterna randomiseras till antingen standardbehandling med tre injektioner per dygn eller behandling enligt den senare metoden.

Tidigare studier har visat att kontinuerlig infusion efter en bolusdos gör att antibiotikakoncentrationen under längre tid ligger över det så kallade mic-värdet (minimum inhibitory concentration), det tröskelvärde över vilket antibiotikan dödar bakterier.

– Nu ska vi testa om det i slutänden påverkar mortaliteten, säger Fredrik Sjövall.

Han framhåller att det växande problemet med antibiotikaresistenta bakterier i intensivvården gör det extra angeläget att optimera behandlingen med de antibiotika som fortfarande fungerar:

– Kan vi minska mortaliteten med 5-10 procent genom att optimera antibiotikabehandlingen är det mycket värdefullt.

Bing III-studien koordineras av The Geroge Institue for Global Health i Sydney, Australien. Omkring hälften av de deltagande 70 centra finns i Australien och Nya Zeeland. Andra deltagande länder utöver Sverige är bland andra Frankrike, Storbritannien och Belgien.