Utökad indikation för Humira till barn
Barn från sex års ålder med måttlig till svår Chrons sjukdom kan efter EU-beslut om utökad indikation behandlas med Humira. Foto: Istock

Utökad indikation för Humira till barn

Även barn med måttlig Chrons sjukdom kan behandlas med Humira efter EU-beslut om ökad indikation.

3 jun 2016, kl 12:25
0

Petter Malmborg

Den monoklonala antikroppen Humira, adalimumab, är numera godkänd för behandling av barn från sex års ålder med måttlig till svår Chrons sjukdom. Sjukdomen orsakar inflammation i mag-tarmkanalen och orsakar magknip efter maten och diarré, vilket leder till viktnedgång.

I Sverige är nära 1 000 barn upp till 18 år drabbade av sjukdomen och många av dem behandlas redan i dag med Humira. Läkemedlet är sedan tidigare godkänt för behandling av barn med svår Chrons sjukdom, men tack vare den fria förskrivningsrätten har läkare även innan den utökade indikationen kunnat använda det för behandling av barn med måttlig Chrons sjukdom.

– Även om beslutet inte innebär någon större praktisk förändring för behandling av sjukdomen i Sverige bekräftar det att vi använder anti TNF-alfapreparat på ett klokt sätt, säger Petter Malmborg, överläkare vid Sacchska barnsjukhuset i Stockholm.

Beslutet om utökad indikation gäller i hela EU och i andra länder kan det få större praktisk betydelse.

– I många andra länder har läkarna inte samma rätt till fri förskrivning utan beslut om behandlingar ligger ofta på försäkringsbolag och då spelar det formella godkännandet stor roll, säger Petter Malmborg.

Den aktiva substansen i Humira, adalimumab, är en monoklonal antikropp som binder till signalsubstansen tumörnekrosfaktor, TNF. Signalsubstansen spelar en aktiv roll i inflammationsförloppet och finns i höga halter hos patienter med systemiska inflammationssjukdomar. Genom att binda till TNF blockerar adalimumab dess aktivitet vilket lindrar inflammation.

Humira administreras som injektioner och är sedan tidigare godkänt för behandling av en rad sjukdomar, bland annat reumatoid artrit, psoriasisartrit och spondyloartrit.