Så stor är vårdens kostnad för antibiotikaresistens

Så stor är vårdens kostnad för antibiotikaresistens

Patientvård och resistensspårning innebär miljardkostnader för hälso- och sjukvården enligt en ny beräkning från Folkhälsomyndigheten.

10 nov 2016, kl 12:30
2

Minst fem miljarder kronor beräknas effekterna av antibiotikaresistens kosta vården fram till år 2024. Detta enligt siffror från Folkhälsomyndigheten som undersökt de direkta kostnaderna för dyrare läkemedel, längre vårdtider och smittspårning.

Kostnaden är enligt myndigheten baserad på att ökningstakten av antibiotikaresistenta bakterier håller sig på den i Sverige relativt låga nivå som i dag.

Man har också beräknat vad kostnaden skulle bli om resistensökningen skulle utvecklas så att Sverige år 2024 skulle befinna sig på samma nivå som andra länder gör i dag. Med samma nivå av antibiotikaresistens som i Tyskland skulle kostnaden år 2024 i stället bli 10 miljarder kronor och beräknat på Italiens nivå skulle kostnaden landa på 28 miljarder kronor.

Nästa steg är att även beräkna de indirekta kostnaderna för antibiotikaresistens för att uppskatta den totala kostnaden för sjukvården och samhället. I dessa ingår produktionsbortfall och konsekvenser av smittspridning i form av bland annat stängda vårdavdelningar och inställda operationer.

– I slutändan är det ändå patienterna som drabbas av de största konsekvenserna när antibiotika inte fungerar, i form av extra lidande, ökad sjuklighet och dödlighet, säger Malin Grape, enhetschef på folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Kanske dags för SBU att utvärdera evidensbaserad vård av infektioner utan antibiotika, så vi vet vilka möjligheter som finns, när antibiotika inte går att använda. Förr fanns väl epidemisjukhus, där de med infektioner isolerades på för att inte smitta andra. Idag kan finnas andra möjligheter, som stärka infektionsförsvar, vaccination och passiv immunisering. Jag jobbade för länge sedan med en stam med resistenta bakterier, som skulle användas på en annan institution. Professorn kom och frågade mig vad skall de ta till om de får en infektion för institutionen hade ringt och frågat . Bibeln svarade jag men tillade snabbt vancomycin fungerar också.

  2. Jag kanske var för kortfattad. Att institutionen var oroad över bakteriestammen berodde på att de skulle odla flera hundra liter av en multiresistent stam. Det var på KI förresten. Kommer ihåg att den som var ansvarig för odlingen sa åt mig du har levt farligt. Jag var dock ganska sorglös på den tiden och inte alls bekymrad. Men jag skall erkänna att får jag en hudinfektion eller böld idag börjar jag fundera om det är stammens hämnd på mig efter vad jag ställt till. Misslyckades att mutera bort resistensen också.