Repatha in i högkostnadsskyddet

Repatha in i högkostnadsskyddet

Kolesterolbehandling med PCSK9-hämmaren subventioneras till liten grupp patienter, efter beslut från TLV.

21 jun 2016, kl 09:38
0

Ett av de nya läkemedlen för behandling av högt kolesterol, PCSK9-hämmaren Repatha, evolocumab, ingår från och med i dag den 21 juni i läkemedelsförmånen, meddelar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Subventionen är begränsad och gäller för behandling av högt LDL-kolesterol och blandade blodfettsrubbningar hos patienter med homozygot familjär hyperkolesterolemi. Subventionen gäller även för patienter som tidigare haft hjärtinfarkt och som trots behandling med statiner och ezitimib inte lyckats sänka sitt LDL-kolesterol till under 4,0 mmol/l.

TLV avslog i slutet av förra året en ansökan om att inkludera Repatha i högkostnadsskyddet med motiveringen att behandlingen ansågs för dyr och att nyttan med behandlingen ansågs för osäker baserat på det underlag som ansökan baserades på.

Liknande argument förs fram även i det nya beslutet, men där TLV också skriver att det finns en liten grupp patienter med stora behov där nyttan anses överväga kostnaden.

Repatha kommer att ingå i högkostnadsskyddet med begränsning till och med 31 december 2017 då företaget bakom läkemedlet, Amgen, ska ha visat att rätt patienter fått läkemedlet.

– Till dess att vi vet mer om effekten av Repatha är det viktigt att endast de patienter som har störst behov av ytterligare behandlingsalternativ får läkemedlet. Det är därför viktigt att vården följer den subventionsbegränsning TLV beslutat om, säger Sophia Brodin, enhetschef på TLV i ett pressmeddelande.

Rapatha ingår också i processen med ordnat införande och NT-rådet väntas inom kort komma med rekommendationer för hur läkemedlet ska användas inom vården.