Annons

Prisjämförelse på nätet för läkemedel

TLV vill underlätta för apotekskunder att få information om var priset är lägst för receptbelagda läkemedel utanför förmånen.

3 mar 2015, kl 10:26
0

För kunderna är det idag väldigt svårt att överblicka kostnader för receptbelagda läkemedel som inte ingår i förmånen. Priset kan vara helt olika beroende på vilket apotek man går till och det kan vara svårt att få reda på vilket pris som gäller på olika apotek.

TLV vill nu att det skapas en oberoende tjänst där man på nätet sa kunna hitta prisinformation om alla läkemedel som skrivs ut på recept. Med hjälp av sajten ska apotekskunderna kunna jämföra priset och ges möjligheten att göra ett medvetet val.

Förslaget är en av flera som presenterades i TLVs slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna som nu har publicerats.

I rapportens föreslås även att det ska bli möjligt att byta till ett annat utbytbart läkemedel oavsett om det ingår i högkostnadsskyddet eller inte vilket inte tidigare varit möjligt.
– Patienten ska inte riskera att betala onödigt mycket för sina läkemedel. Därför är en enkel prisjämförelsetjänst och förändrade utbytesregler viktiga åtgärder, säger TLV:s generaldirektör Sofia Wallström i ett pressmeddelande.