Ovanlig men svår biverkan av rotavirusvaccin

Samtidigt som några landsting nu börjar vaccinera mot rotavirus kommer studier som visar på en ovanlig men svår biverkan av vaccinet.

20 jan 2014, kl 12:24
0

Det är två studier, publicerade i New England of Medicine, som pekar på en liten risk för tarmbiverkan, så kallad invagination, efter vaccineringen. Invagination innebär att ett tarmavsnitt trär upp sig på ett annat. 

Det är ett plågsamt och eventuellt livshotande tillstånd om det inte behandlas. Men sällsynt. I de två studier som publiceras i den medicinska tidskriften var risken att 1,5 till 5 av 100 000 vaccinerade barn skulle drabbas.
– Även om det är en liten riskökning så är det väldigt viktigt att man väger in det i den kommande risk/nytta bedömningen, säger Ann Lindstrand, barnläkare och enhetschef för vaccin och statistik på Folkhälsomyndigheten.

I väntan på att Socialstyrelsen kommer med ett utlåtande om vaccinering mot rotavirus bör ingå i det nationella barnvaccinationsprogrammet har en del landsting, Stockholm och Jönköping, och beslutat erbjuda gratis vaccinering av barnen.

På Folkhälsomyndigheten ska man nu följa och övervaka vaccineringen i de landsting som beslutat gå före, som underlag till Socialstyrelsens rapport.

Idag har runt 46 länder följt WHOs rekommendation att vaccinera barn, bland annat USA, Belgien Australien och Finland.
– I Norge har man också beslutat om vaccinering medan man säger nej i Danmark, så övervägningarna ser lite olika ut, konstaterar Ann Lindstrand.

När man i Finland införde allmän vaccinering av barn minskade sjukhusinläggningarna för rotavirus med 80 procent.
I utvecklade och rika länder är dödligheten i sjukdomen ytterst liten, tre fall under en tioårsperiod i Sverige, enligt Ann Lindstrand. Däremot orsakar viruset allvarlig diarré hos ett antal barn varje år.
– Om man sett någon ökning av antalet invaginationer i Finland finns det ännu inte någon studie på. Men det är inte alls säkert eftersom det är så väldigt få fall, säger Ann Lindstrand.