Läkare måste informera om risker

Kvinnor som behandlas med valproat bör få fullständig information om risker för barnet vid användning under graviditet.

14 okt 2014, kl 07:55
0

Valproat används för att behandla epilepsi eller bipolär sjukdom. Om medlet används under graviditet finns det risk för bland annat missbildningar, en försenad utveckling hos barnet och en autismspektrumstörning.

EMAs säkerhetskommitté PRAC rekommenderar nu att användningen av valproat begränsas. Medlen ska inte användas av kvinnor som är eller kan bli gravida eller där det finns andra behandlingsalternativ. Kvinnor som behandlas med valproat ska också använda effektiva preventivmedel.

PRAC rekommenderar att läkare som förskriver valproat också ska ge kvinnor fullständig information så att de förstår riskerna med behandlingen. 

Redan idag innehåller den svenska produktinformationen för valproat-läkemedel att behandling under graviditet innebär en ökad risk för missbildningar, försenad utveckling och autisspektrumstörning för barnet. Produktinformationen i samtliga EU-länder ska nu uppdateras med de nya varningarna.

Läkemedelsverket påpekar att kvinnor som behandlas med valproat inte ska sluta ta sina läkemedel utan att först ha rådfrågat sin läkare.

CMDh kommer att fatta ett slutgiltigt beslut om valproat-medlen.