Annons

Läkare anmäler sjukhusapotek

Trots upprepade försök gick det inte att nå apoteket vid ett sjukhus för att ringa in ett akut recept.

20 maj 2015, kl 09:02
3

En sjukhusläkare skulle ringa in ett recept till ett sjukhusapotek men misslyckades då apoteket aldrig svarade. Vid varje försök gick det fram sju-åtta signaler för att sedan tuta upptaget. Det gick inte heller att ställa sig i någon telefonkö. Händelsen utspelade sig en söndag under ordinarie öppettid för apoteket som nu anmälts. Läkaren skulle ringa in ett recept för en medicin som patienten behövde direkt men läkaren gav upp efter fem försök. Följden blev att patienten inte fick någon medicin den dagen.

Läkaren vill nu gå till botten med problemet och nöjer sig inte med att få en ursäkt från det aktuella apoteket utan vill att apotekskedjan lämnar ett besked om hur man tänker rätta till missförhållandet. 

Efter händelsen har läkaren skickat en anmälan till Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och apotekskedjans företagsledning samt informerat sjukhusledningen. Socialstyrelsen har i sin tur lämnat ärendet vidare till Inspektionen för vård och omsorg.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Utmärkt att ett sådant här fall lyfts till en högre nivå. Min gissning är att det faktum att läkaren inte fick svar inte berodde på försumlighet av apotekspersonalen utan snararare på låg bemanning i förhållande till belastning på aktuellt apotek och att de helt enkelt inte hade tid att svara i telefon. Apotekens verksamhet (vårdens också för den delen) blir allt mer pressad, färre personal ska göra mer. Någonstans går gränsen för vad som är möjligt och säkert. Effektiviseringar (pga snäva ekonomiska ramar) får inte äventyra patientsäkerheten

  2. Jag hoppas och tror att den anmälande läkaren alltid finns tillgänglig för frågor om recept också. Det är väldigt tråkigt att detta hände men jag kan inte räkna antalet gånger personer fått vänta i mer än en vecka på att vi på apoteken ska få tag i en läkare för att kunna expediera ett recept. Många läkare är helt omöjliga att få tag i trots akuta ärenden. Har dock inte tänkt på att anmäla det. Ska göra det nästa gång så vi alla kan få möjlighet att arbeta mer effektivt för patienternas bästa.

  3. En lösning är ju att det finns en farmaceut centralt på någon myndighet som tar emot telefonrecept dygnet runt (även om det inte följer dagens förskrivningsregler angående telefonrecept).