Han får årets nobelpris

Han får årets nobelpris

UPPDATERAD. Årets nobelpris i fysiologi eller medicin går till upptäckten av mekanismer för autofagi, nedbrytning och återvinning av kroppens celler.

3 okt 2016, kl 12:44
0

Yoshinori Ohsumi.

UPPDATERAD. Den japanska forskaren Yoshinori Ohsumi tilldelas årets nobelpris i fysiologi eller medicin för sina upptäckter av mekanismerna bakom så kallad autofagi. Pristagaren utses av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.

Autofagi, eller "självätande", är ett intracellulärt degraderingssystem som när det är skadat kan länkas till många sjukdomar som cancer, infektion och neurodegenerativa sjukdomar.

Processen autofagi handlar alltså om kroppens nedbrytning och återvinning av cellernas egna beståndsdelar. 

Med ett antal experiment gjorda i vanlig bagerijäst i början av 1990-talet lyckades Yoshinori Ohsumi identifiera gener som har betydelse för autofagi. Utifrån dessa kunde han sedan klarlägga de bakomliggande mekanismerna och visa att dessa även används i mänskliga celler.

Autofagi har stor betydelse för bland annat cellers förmåga att hantera näringsbrist och infektioner och mutationer i de gener som styr processen kan bidra till bland annat cancer och neurodegenerativa sjukdomar.

Yoshinori Ohsumi är född 1945 i Fukuoka i Japan och i dag verksam vid Tokyo institute of technology. Han är den första på sex år att ensam tilldelas nobelpriset i fysiologi elle rmedicin.

Senast det hände var år 2010 då engelsmannen Robert Edwards fick det för sina upptcäkter inom reproduktionsmedicin och in vitro-fertilisering.