Flera nya biverkningar på glukosamin

Under de tre år som glukosamin varit registrerat som läkemedel i Sverige, har ett antal nya biverkningar rapporterats till Läkemedelsverket. Bland de nya biverkningarna märks angioödem, yrsel, förhöjda kolesterolvärden och förvärrad astma.

13 apr 2006, kl 10:57
9

Det är Läkemedelsverket som har gjort en genomgång av rapporterade biverkningar på glukosaminprodukter i Sverige sedan glukosamin klassades som läkemedel 2002. Då var endast ett fåtal biverkningar kända och beskrivna, såsom huvudvärk, dåsighet, dyspepsi, hudutslag, klåda och erytem.

Bland de hittills okända biverkningarna menar Läkemedelsverket att följande är av speciellt intresse: angioödem, nässelutslag, yrsel, ödem, benödem, förhöjda kolesterolvärden, försämrad diabetes, förvärrad astma, magsår, tarminflammation, ledverk och ögonbiverkan.

Tre fall av interaktioner med warfarin har också rapporterats. Innan läkemedelsklassificeringen var interaktioner mellan glukosamin och andra läkemedel okända.

Läkemedelsverket menar att en av fördelarna med att glukosaminprodukter numera är klassificerade som läkemedel, är att det ger större möjlighet att upptäcka biverkningar. I det svenska biverkningsregistret finns det till och med februari 2006 totalt 86 rapporter på misstänkta biverkningar associerade med glukosaminprodukter. Den första rapporterades 2001, och totalt finns det nio rapporter till och med 2002 då produkten godkändes för försäljning som läkemedel. Antalet rapporter som har rapporterats efter 2003 är 77.

9 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag äter Msm från Holictic glucosamin…
    Jättebra! Fick tips från en som lidit av reumatism i 30 år och nu kan röra sig och är mycket bättre p.ga just Holistics Msm

  2. Är sjuksköterska och många gånger skeptisk till dessa naturpreparat. Fick dessvärre besvär i våras med en svullen och öm knäled (efter meniskskada för 25 år sedan) detta har suttit i i flera månader. Blev rekommenderad att prova glukosamin av kollega. Redan efter 2 v känner jag stor skillnad, svullnaden har gått ner och jag kan böja och sträcka leden mycket lättare utan att det smärtar. Mycket nöjd med preparatet, dock fått lite molande huvudvärk men det får det vara värt.

  3. Hade kraftig artros i axlarna enligt röntken och mycket smärta. Tog då en ganska stor dos av glukosamin i drygt ett halvår och tränade med vikter blandat med viloperioder trots stor smärta. Ett år senare var jag fri från värk och artrosen var i stort sett borta. Glukosamin funkar bra tillsammans med träning och har gjort mig symtomfri!

  4. Kan inte hitta hur stora biverkningarna av glukosamin är.
    Är det en etta på skalan 1-10, eller en tia? Det finns knappast något läkemedel som inte har biverkningar. Ett av de värsta är statiner. Ändå finns det rekommendationer på att alla över 50 bör ta statiner i förebyggande syfte. Big Pharma skålar i champagne
    Det finns också gott om exempek på läkemedel och processer som har blivit utsatta för negativ propaganda, bara för att de är för billiga och föstör marknaden för Big Pharma.

  5. Bör det inte också framgå hur många som tagit/står på ngt glykosaminpreparat så man kan bedöma individuell risknivå. Jämförelsen med statiner bra. Alltför många har för lättvindligt fått dessa.

  6. Har sett att det finns glucosamin för hästar och hundar, är det samma som det vi människor äter?, isåfall om det är så så är det ju mycket billigare att köpa en stor burk för häst och ta en tesked om dagen eller liknande. På apoteket är det ju jättedyrt.

  7. Varför svarar inte LMV på frågan hur många patienter som studierna grundar sig på? Med så många, skilda och allvarliga biverkningar som räknats upp är det inte rätt att inte också ge riskprofilen!

  8. De verkar inte svara på frågor här överhuvudtaget. Min fråga känns oxå ganska viktig att få svar på så man får väl söka svar någon annanstans.

  9. Hej,
    detta är en gammal artikel, skrevs och publicerades 2006. Pga vissa tekniska problem har den hamnat bland “mest lästa”. För mer uppdaterade svar på frågor om glukosamin är rekommendationen att ta kontakt med Läkemedelsverket.
    //Redaktionen, Läkemedelsvärlden.se