Fler får hepatit C-läkemedel

Efter att ha förhandlat om priser och riskdelning har TLV beslutat att fler patienter ska få hepatit C-läkemedel.

16 jun 2015, kl 10:37
0

Tidigare har enbart de allra svårast sjuka med fibrosstadium 3 och 4 fått tillgång till subventionerade hepatit C-läkemedel. Fler preparat finns nu på marknaden och kostnaderna har sjunkit sedan de första preparaten fick subvention.

Efter förhandlingar som skett mellan läkemedelsbolagen och landstingen har nu TLV beslutat att behandlingen ska kunna ges till fler grupper inom förmånssystemet.

Kostnaderna är fortfarande höga men de nya förhandlingarna har inneburit stora förändringar.
– Beroende på produkternas indikationer och vad som passar respektive patient så varierar kostnaderna, men man kan övergripande säga att en behandling idag för flera patienter ligger på drygt 300 000 kronor. Det kan jämföras med förra höstens priser som låg på 600 000 till 1,3 miljoner kronor. Tittar man i en europeisk synvinkel så har Sverige varit snabba med att introducera de nya behandlingarna, säger Sofia Wallström, generaldirektör på TLV.

TLVs beslut grundar sig på förhandlingar mellan landstingen och läkemedelsbolagen som går in och riskdelar när det gäller behandlingstid och antal patienter.
– Man lyckades inte nå en överenskommelse i ett fall, med ett bolag. Man lyckats i alla andra fall. I förhandlingarna finns en osäkerhet i behandlingslängd och det är en avgörande fråga i riskdelningsfrågor, säger Sofia Wallström.

Genom det nya beslutet kommer patienter med leversjukdom i fibrosstadie F2 också att kunna få behandling och det rör uppskattningsvis ytterligare 5000 personer.

De nya besluten gäller utökad subvention för Daklinza, Viekirax och Exviera, Harvoni samt Sovaldi. För Olysio däremot kvarstår det förra beslutet. Läkemedlet är bara subventionerat för de svårast sjuka.
-I det fallet kunde man inte nå ett avtal om att riskdela kring behandlingslängd och antal patienter för de som hade mindre svår sjukdom, vi kan inte utvidga subventionen för fler patientgrupper om det finns osäkerheter, säger Sofia Wallström.

Som nästa steg i ska landstingen och regionernas NT-råd rekommendera vilka behandlingar som ska användas.