Annons
Avråder från ibuprofen vid vattkoppor

Avråder från ibuprofen vid vattkoppor

Att behandla med ibuprofen i samband med vattkoppor kan förvärra sjukdomsförloppet, men ändå görs det på vissa ställen och därför varnar nu Inspektionen för vård och omsorg.

3 jun 2016, kl 07:30
0

En pojke med vattkoppor behandlades med ibuprofen trots att läkemedlet kan förvärra situationen, skriver Helsingborgs Dagblad.

Det är relativt vedertaget att ibuprofen inte bör användas vid behandling av vattkoppor eftersom det finns en risk att tillståndet förvärras. Ändå ordinerade en läkare att en pojke som kom till lasarett med en infekterad vattkoppa och mycket hög feber skulle få ibuprofen.

Ett par dagar senare fick pojken läggas in med allvarliga smärtor kring sin vattkoppa och genomgå flera operationer eftersom streptokocker angripit området kring vattkoppan, skriver tidningen.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som utrett händelsen kritiserar inte läkaren eller akutmottagningen men vill uppmärksamma att ibuprofen, enligt FASS, inte bör användas i samband med vattkoppor.

– Det finns studier som tyder på att antiinflammatoriska läkemedel främjar bakteriella infektioner hos patienter med vattkoppor och att man därför bör vara försiktig med användning vid vattkoppor,säger Tomas Kärrholt, inspektör på Ivo.

– Men även om man ska ha det i åtanke så finns ingen kontraindikation. Man kan därför inte utesluta att det under vissa omständigheter kan vara adekvat att använda läkemedlet.

De tillfällen då man inte ska använda ibuprofen menar Tomas Kärrholt är vid kontraindikationer så som magsår, leversvikt, hjärtsvikt, njursvikt, ökad blödningsbenägenhet och mot slutet av graviditeten.

Så även om man i vissa fall bör vara försiktig med användning av läkemedlet så påpekar han att det är ett vanligt och receptfritt alternativ till andra smärtstillande läkemedel.

– Det är ett brett använt medel som ett alternativ till andra febernedsättande och smärtstillande läkemedel, säger Tomas Kärrholt.