Anklagas för falska påståenden om effekt

Läkemedelstillverkare anklagas för att ha överdrivit läkemedelseffekt i marknadsföring av cancerläkemedel för att få läkare att förskriva mer av läkemedlet.

8 jun 2016, kl 07:30
0

De två läkemedelstillverkarna Roches Genentech och OSI Pharmaceuticals ska betala 67 miljoner dollar, motsvarande drygt 560 miljoner kronor, för anklagelser att de lämnat vilseledande uppgifter om effekt av cancerläkemedlet Tarceva, erlotinib, mot icke-småcellig lungcancer.

Mellan åren 2006 och 2011 menar den amerikanska federala polismyndigheten, FBI, att företagens reklammaterial till onkologer varit vilseledande och överskattande gällande överlevnadsdata, för att påverka förskrivning.

Läkemedlet godkändes av amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, som en andrahandsbehandling, men marknadsföring av de överdrivna effekterna ska ha bidragit till att vissa läkare förskrev Tarceva som ett förstahandsalternativ, vilket i sin tur ökade användningen.

Enligt USAs justitiedepartement, fanns det i själva verket lite bevis för att Tarceva var effektiv vid behandling av patienter, förutom de som aldrig varit rökare eller hade en mutation i ett protein som är involverad i tillväxten och spridning av cancerceller.

Genom att betala löser företagen anklagelserna, som alltså inte är fastställda, om att företagen lämnat vilseledande uppgifter angående läkemedlets effektivitet till förskrivande läkare.