Hur har tillgängligheten blivit sämre?

Smärtläkaren Leif Molinder skrev brev till Läkemedelsverket och kritiserade den försummade tillgängligheten.
14 mars 2012, klockan 15:15

– Jag skulle säga att tillgängligheten trots fler apotek och bättre öppettider blivit sämre, för vad hjälper fler apotek när preparaten som patienterna ska hämta inte finns inne. Det är många kollegor till mig som också är irriterade över det här. Läkemedel vi förskriver saknas i mycket högre utsträckning än de tidigare gjorde.

Hur drabbar det dig?
– Jag är 50+ så jag har varit med några år nu. Och tidigare när det blev något krångel med receptet ringde apoteket upp, de har ju våra direktnummer och så kunde vi klara det på telefonen. Det gör de inte idag, vilket jag tycker är ganska anmärkningsvärt. Istället kommer
patienten tillbaka och säger att ”de hade inte den där förpackningen, kan du skriva ett nytt recept på 200 stycken istället så får jag ut dom nu”.

Är det någon speciell kedja du tänker på?
– Jag tror inte det är någon större skillnad. Men det här skapar problem både för mig och för patienterna som är ganska luttrade vid det här laget med att de inte kan få sina mediciner direkt. De kan ju inte komma igång med sin behandling som det var planerat. En del uppföljningar gör vi på telefonen efter en veckas behandling. Och när vi ringer upp dem får vi veta att ”jag fick medicinen igår”. Då går det inte att utvärdera.

Det kanske är speciella läkemedel?
– Inte alls, det handlar om vanliga smärtlindrare som de åtminstone bör kunna ta hem till nästa dag. Exemplet som fick mig att kontakta Läkemedelsverket var en ny låg koncentration metadon som vi väntat på i många år och som nu äntligen fanns. Men när två av mina patienter kom för att hämta ut det fick de veta att det inte fanns att få. Då ringde jag till leverantören som hade åtskilliga förpackningar på lager. Apotekskedjan har senare ringt mig och sagt att det berodde på datafel. Men det här ett par exempel i mängden.

Friade & Fällda

Läkemedel

 • Bakterieinfektioner
  Durata Therapeutics International
 • Parkinsons sjukdom
  Newron Pharmaceuticals
 • Fetma
  Orexigen
 • Fetma
  Novo Nordisk

Astrazeneca bygger nytt i Södertälje

Astrazeneca planerar att investera 285 miljoner dollar i en ny anläggning.

Möjligt behandla dödlig hjärntumör

Ett redan godkänt läkemedel kan ha effekt mot en form av gliom.

Symbol för lagliga läkemedel på nätet

En EU-gemensam symbol ska visa laglig läkemedelsförsäljning.

Medel mot hepatit C på WHO-lista

WHO har lagt till hepatit C läkemedel på baslistan över viktiga behandlingar.

Kalendarium

Andra artiklar inom samma ämne